Pages

Monday, August 27, 2012

Garden bot (част - 1)

И така след дълго затишие най-накрая се реших да напиша нещо което да е за тук.

Идеята е доста стара и доста хора вече са направили подобно нещо, но това си е моето и затова е най-най.

Преди почти половин година, ей-така, минавайки през магазина, забърсах една кофичка със семенца на чери домати. Сега тези ценни домати са на балкона и бавно зреят. Имаме си думатиту на балкона така да се каже. И много тематично сме го засадили до/над магданьоза.

И така какво е най-важното за растенията?

...ъъммм ... от инженерна гледна точка...

Ами до колкото мога да преценя аз, трябва да има почва, слънце, вода и пчелички...
От всичко изброено, най-често забравяме да поливаме ... така де, не че редовно поръсваме доматите с пчели .. просто от всичко което можем да контролираме, като че ли това е единственото и с него не се справяме достатъчно добре.
Тук на помощ идва градинския робот!
Идеята е да има нещо(робот) което да полива думатиту когато аз(ние) съм(сме) забравил(и).
Понеже не става дума за оранжерия и няма как да управляваме слънцето, се задоволих с една функция - поливане. за целта трябва да можем да премерим влажността на почвата и при определена влажност/сухост да се активира поливачката. ОК, ОК не е НЕОБХОДИМО да е робот или автомат, може да е реле или нещо по-просто, но ... какъв кеф ще е тогава ?

И така започнахме с измерването. Целта е нещото да мери влажност ... почва ... ами проводимост предполагам? Оказа се, че и комерсиалните почвовлагомерители са на принципа на късото съединение ... така че, решението е просто - две жици в АЦП-то и мерим колко е проводимостта. Ако е мокро(късо съединение) АЦП-то трябва да се насити нагоре, ако е сухо(отворена верига) АЦП-то се насища надолу. При определена граница включва един от цифровите изходи, който управлява реле, а то от своя страна пуска помпа, която помпи вода в саксията. ОК? Това е вариянта в който нещото че има един вид интелект... моята идея е в крайна сметка да става дума само за интелигентен сензор, мисленето ше го аутсорснем после.

ОК ето картинката:


За по-хубава картинка, може да го накликате :) 

Ок обещавам още малко скоро ... И без това в момента запоявам чаркове и имам само прототип.





No comments:

Post a Comment